Jag kan väl lika väl skriva lite om 5:2, när jag ändå är i farten. Om periodisk fasta alltså. Jag kör det ibland, men tycker inte att det funkar som en kosthållning att följa hela livet. Och eftersom det inte funkar som en livsstil (i alla fall inte för mig), kan man säga att det är en form av diet. Ett knep att ta till för att få förändring. 

När jag säger att jag ska skriva om 5:2, menar jag inte att jag ska berätta den faktiska sanningen. Jag kan inte rabbla fakta sådär ingående och på djupet eller svara vidare bra på följdfrågor. För jag är ju inget annat än en enkel hobbydietist. Men jag kan berätta det jag lärt och tagit till mig av det jag läst och testat själv.

TANKEN MED 5:2
5:2 bygger på tanken att människan inte är skapad för konstant tillgång till mat. Från början var vi jägare, som endast åt oss riktigt mätta när jakten var lyckad. Att äta som vi gör idag, menar grundaren inte är optimalt för vår kropp. Att äta enligt 5:2 innebär att man äter normal kost fem dagar i veckan och att man övriga två dagar minimerar sitt kaloriintag ganska ordentligt. Det handlar alltså inte om att skippa mat helt de här två dagarna, utan istället om att sänka intaget. Som kvinna ska man under fastedagarna försöka hålla sig till 500kcal. För män gäller 600kcal. Med normalt intag av kcal är riktvärden ca 200kcal för kvinnor och 2400kcal för män. 

Bäst resultat får du om du, den period du tänker köra 5:2, låter den normala kosten vara så näringsrik och balanserad som möjligt. 


HÄLSOVINSTER
Det hälsovinster som forskare verkar vara relativt överens om är att de som äter enligt 5:2 minskar sitt BMI samt får förbättrade värden när det gäller kolesterol, blodtryck och blodsocker. Man har även sett att 5:2 minskar halten av inflammationsmarkörer i kroppen och att dieten 
sätter igång processer i kroppen som leder till rening och avgiftning.  

Somliga anser att fastan rentav förlänger livet. Ett förlängt liv skulle vara kopplat till att dieten ett positivt sätt påverkar tillväxtfaktorn av IGF-1, som förknippas med celltillväxt och cancer. Man har sett sådana resultat av tester gjorda mössmen forskare inte helt enade kring att resultatet skulle att överföra människor

FASTEDAGAR
Två fastedagar i veckan är det alltså som gäller, med ett intag på ca 500 kcal. 
Det är en spännande utmaning att hitta mat som mättar bra, men som nästan inte ger några kalorier alls. Idag, när dieten är ganska stor och utbredd, finns en uppsjö av recept och tips  hur du kan lägga upp din kost just  fastedagarna. Själv använder jag appen Lifesum, för att hålla koll  vad och hur mycket jag stoppar i mig. Med appen kan du enkelt blippa streckkoden  förpackningen till det du äter och   vis lätt  kvitto  ditt kalori- och näringsintag. Ett tips är att blippa innan du börjar äta,  att du inte gör som jag nyss gjorde och äter en hel massa av något du fått för dig är kalorifattig, men som visar sig snabbt fylla din tillåtna dagsdos av kcal.  

Jag brukar ha mina fastedagar måndag och torsdag, men det finns ingen forskning som säger att den ena dagen är bättre som fastedag än den ändra. Det ända man har sett är att man inte ska lägga två fastedagar precis intill varandra. Effekten av själva fästandet blir störst om man varvar ätardag med fastedag.  

Testa dig fram vad som funkar bäst för dig. Behöver du mest näring på morgonen, vid lunchtid eller kanske på kvällen? Eller ska du dela upp ditt intag jämnt över dagen äta lite, men mest hela tiden? Laborera dig fram för att hitta ett fastesäte som funkar för just dig. 


ÄR DET SVÅRT?
Ja, lite svårt är det allt. För att dieten ska funka, gäller det ju att man inte fuskar. Kroppen behöver näring, så du måste se till att få i dig riktigt bra mat de dagar då du äter lite. Under fastedagarna gäller det att tänka till och ha kontroll och karaktär. 

Det är inte ovanligt att man känner sig lite matt eller kanske får ont i huvudet när man äter mindre än vad man brukar. Känner du dig allt för konstig kanske inte dieten är något för dig. Man ska må bra, det är viktigt, men att vara lite hungrig, det är inte farligt. 

Ett tips är att inte köra krävande träning de dagar då du äter lite. Ett annat tips är att vara noga med att inte frossa gärnet de dagar då du får äta. Tanken är att du ska sänka ditt veckointag, så försök att inte äta mer och unna dig allt för mycket smaskens, de dagar då du får äta som vanligt.