Det är spännande att resa. Och det är nyttigt. Man lär sig mycket om världen, om sig själv och om sin eller sina resepartner.

Innan vi blev en familj
Innan dottern föddes körde vi lite olika upplägg. Vi hyrde husvagn och gjorde Sverige. Vi reste charter i Europa och vi upptäckte Thailand enligt klassiskt Back Packer-upplägg. Alla resor bjöd på sina äventyr, sina duster och sina särskilda minnen. Trots dess olikheter var alla bra, på sitt eget lilla vis. 

Jag gillar att se ett vackert sommarsverige susa förbi utanför rutan och att äta surströmming på en båt i ett ölandskap i norr. Jag gillar att åka bakpå på moppen, i bikini och med solkysst näsa, med en galen lokaltrafik tutandes förbi. Och så gillar jag att strosa runt med packningen på ryggen, svagt doftandes av sött, totalt oviss om vad morgondagen har att erbjuda. Jag gillar resort med spa och fri öppen bar. Likväl ser jag charmen i att vakna med en bågnande tältduk strax ovanför ögonlocken. Allt har sin charm.  

Resa med barn
Under våra första år var vi lite mer äventyrliga, sen fick vi barn och då blev det som det blev. Vi blev bekväma. Fast inte så bekväma som somliga, sådär så att vi slutade resa helt. Nä, vi fortsatte med våra äventyr, om än i en mer kontrollerad form. Vi gick All In för charter och All Inclusive, där allt var bokat och säkerställt i förväg. 

Vi som alltid tittat lite konstigt åt de bortskämda All Invlusive-resenärerna och sagt att såna där ska vi verkligen aldrig bli. Men när en Allt är ordnat-resa väl var gjord, så vande vi oss och fortsatte köra på det där smidiga alternativet. Vi testade att tälta när liten var mindre, men det blev ett smärre kaos, som inte kunde lösas på annat sätt än att tältet byttes ut mot hotell. Den bekvämare sidan gick inte att förneka hos någon av oss.  

Inför vår förra resa var vi inne på att sätta ihop allt på egen hand. En egenkomponerad resa är ju i regel billigare och lite mer kittlande. Det är den ju. Vi enades om ett resmål och hittade flygbiljetter som var helt okej. Men så, när vi satt och bläddrade bland alla hotell, hittade vi några som såg så otroligt härliga ut. De där mindre, som låg på stranden, de såg sådär lokala och fina ut. Men hur skulle det bli med maten? Vilka restauranger fanns runtomkring och vad serverade de? Och vad kostade det egentligen att äta i den stan? Hur mycket skulle vi avvara för mat i vår budget? Handdukar, ingick de eller skulle vi kånka med det? Frukost?

Så utav en händelse råkade vi klicka på ett av de där lite större och flådigare, med pool och hela faderullan. Buffé, där man kan ta vad helst man vill, ha utan att behöva besvära en servitör. Ett otal a la carte restauranger, som ingick i priset. Solstolar, gym, cola och fritt flöde av frozen strawberry daiquiri. Det blev att vi bokade ett sådant, fast vi sagt att vi inte skulle. De kändes enkelt. Så fräscht och så smidigt.

Fast nästa gång har vi sagt att vi ska våga oss på något lite mer spännande. Något lite mer wild.