De senaste 5 åren har jag börjat det nya året med en större eller mindre typ av kostmässigt kick start. Kick starten kan liknas vid en av de så populära och moderna reningskurerna. För mig ligger en sån grej helt rätt i tiden såhär dax på året. Stackars magen är alltid i upplösningstillstånd efter jul- och nyårshelgerna och en kick start-kur hjälper till att bringa ordning. Dels ger det en chans för magen att vila och dels är det ett bra sätt att bryta helgernas ovanor och komma in i gamla och bättre mönster. 

En rening brukar innebära att jag skippar kött, mejeriprodukter och gluten. Och alkohol förstås. Jag älskar mitt kaffe och brukar tillåta mig den eller de koppar jag vanligtvis dricker på morgonen. Utan morgonkaffet blir livet trist och knappast värt att leva. Dagens övriga koppar ersätts utan större svårighet med te eller varmt citonvatten. 

Basvarorna är grönsaker, bär, nötter och frukt och maten behöver inte nödvändigtvis vara trist och tråkig. En dag kan tex se ut såhär:

Innan frukost (medan kaffet puttrar klart)
Ett glas renande juice på apelsin, citron, lime och ingefära. Jag har gjort juicen i förväg, men micrar den lite så att den inte är kylskåpskall när jag dricker den. Kall vätska på tom mage är inte så bra. 


Frukost
Smoothie på grönsaker och bär, så som blåbär och hallon. Vätskan i smoothien är antingen mandelmjölk eller kokosmjölk. Den sortens mjölk är även den jag har i kaffet. 
Matigare smoothie får man om man kör i lite avokado. Och gillar man inte avokadosmaken kan den dämpas med några droppa lime. Smoothie går snabbt att göra, men kan också förberedas innan, så att den bara är att ta fram att äta.

Mellanmål
Något av följande; En näve nötter, rawghurt, morot, hemmagjord juice eller mixad bärdrink med mandel- eller kokosmjölk. Är man superhungrig kan man mixa i lite glutenfria havregryn i sin smoothie. 

Lunch 
En sallad på bladgrönt, bönor, bär, avokado, granatäpple och goda grönsaker. Dock ingen lök eller kål för min del, även om det mättar bra. Magen ska vila. Basta. Om hungern är för ivrig kan salladen toppas med kokt osaltad quinoa. Tröttnar man på sallad kan man koka sig en rotfruktssoppa eller göra en grönsaksröra i tomatsås. Inte äckligt alls. Att woka grönsakerna eller rosta i ugn ger också variation. Sallader, soppor och röror kan med fördel kryddas upp med basilika, timjan, chili, oregano, svartpeppar, curry eller annan krydda man gillar. Man behöver inte äta trist, bara för att man renar. 

Mellanmål
Något av alternativen från mellanmålen ovan.

Middag
Något av alternativen från lunchen. 

Viktigt att tänka på är att dricka massor av vatten. Helst mellan dagens måltider. Vattnet får gärna vara lite ljummet och smaksatt med citron, lime eller gurka. Jag är en sämre version av mig själv när jag är hungrig och detoxmåltiderna håller inte alltid en mätt så värst jättelänge. Så för att hålla energin uppe måste jag se till att få i mig näring ofta. Det får jag genom att titt som tätt ta en slurp bär- och grönsaksmoothie eller handfull cocktailtomater, gurka eller grapefrukt. När hungern sätter in får man alltså gärna äta grönsaker, men försök att undvika att småäta frukt, då man inte vill trycka i sig fruktsocker i onödan. Helst inte under en detox.

Ibland går jag all in och kör helt enligt ovan. Då håller jag perioden kort och kör typ 4-5 dagar. Ibland kör jag längre perioder, 12-14 dagar och då brukar jag tillåta kyckling, kalkon, fisk, ägg och mer quinoa.

Hur kort eller lång perioden än är, så brukar den ge effekt. Magen får sin välförtjänta vila och brukar bli rätt glad över det. Andra positiva effekter, även om jag bara kör en kortvariant, är att jag känner mig mer snabbtänkt, får en klarare blick och känner mig frisk, lätt, och stark. Effekten sitter i ett tag, men absolut inte för evigt. Efter "kuren" kan man smyga in vanlig kost igen och eftersom man känner sig så ren och fräsch, tilltalar de hälsosammare alternativen mer än de andra. 

Detox är lite utav en utmaning. Känner man att man påverkas negativ och kanske blir snurrig eller så, då kanske detox inte är något som passar. Inte just nu i alla fall. Mår man dåligt av att rena ska man avbryta, tycker jag. Men man ska inte bryta bara för att man är hungrig. Laborera istället i köket och försök få till matigare sallader, soppor, röror eller smoothies, utan att nödvändigtvis lägga till något onyttigt. Googla tunt på vegorecept om du kör fast.  

Först trodde jag inte att jag ville detoxa i år, men nu när jag skrivit det här känner jag mig helpep. Det blir nog kur även 2017.

Va spännande!