Världen är oändlig och med det även chansen till nya upplevelser och intryck. Det finns så mycket vackert att se och så mycket nytt att lära känna. Så många smaker, färger och sätt att vara. Det är ett orealistiskt mål jag satt för mig själv, men visst hade det varit häftigt om det gick - att uppleva allt som världen har att erbjuda. För även om internet, TV, infrastruktur och sociala media har gjort att världen tyckts ha krympt och kommit oss närmre, är den fortfarande oändligt stor. Vissa trivs bäst hemma, men i min lilla familj delar vi kärleken till att resa och vi reser så ofta vi kan. En långresa kanske vartannat år och några kortare däremellan. 

Det är svårt det här med att boka resa. Nä, förresten. Bokningen är enkel, men allt jobb innan det där klicket, det kräver en hel del. Ekonomin är en viktig pusselbit. Hur mycket pengar är vi beredda på att lägga på vårt resande? Hur mycket pengar kan vi lyckas spara ihop? Budgeten är det första vi sätter, när vi tar oss an att boka. Efter det kommer det som nästan är svårare. Det som innebär att bestämma vart i världen vi vill åka. Det finns en sak som står högt upp på priolistan och det är sol. Sol och värme vill vi ha. I den frågan är vi alla tre eniga och det är skönt. I övrigt har vi lite olika åsikter och önskemål. Att enas om något är en spännande del av planeringen. 

Vart vill vi och vilken sorts semester vill vi ha? Ska det vara upplevelser och äventyr, ren avslappning eller kanske en kombination? Vill vi till en kultur som är lite som vår, eller ska vi våga oss på något helt nytt? Här tycker vi lite olika. Dottern vill slappa, maken kör gärna säkra kort och jag vill uppleva så mycket nytt som bara möjligt, utan att vi utsätts för onödig fara eller gör av med allt för mycket pengar. 

Vi älskar att resa och prioriterar gärna att resespara för att kunna ha råd att se världen, men som vanliga dödliga Svenssons är det svårt att få ihop några jättesummor. Å andra sidan är det inte alltid de dyraste resorna som är de som ger mest. Det lilla är inte allt för sällan det stora. Men lite bekvämt får det gärna vara. Det tar emot att erkänna, men tillsammans har maken och jag de senaste åren skaffat oss lite flashigare resevanor än vad vi är uppvuxna med. Vi är kommer från två resande familjer. Familjer som reste ekonomiskt. Han är van vid minihusvagn och jag är van vid tält och combicamp. I bostad på hjul har vi på olika håll upptäkt världen i vår barndom, och som vi minns det nu tyckte via att de där provisoriska boningarna funkade helt perfekt. Men nu när vi är vuxna, eftersträvar vi de lite mer bekväma alternativen, vilket gör att semestern tyvärr måste kosta lite mer. För hotell är helt klart dyrare än camping. Och vill man sen ha ett hotell fritt från kackerlackor, får man vara så vänlig att hosta upp med några tusingar till. Den hårda vägen har vi lärt oss att vi klarar oss utan just kackelackor. 

De dyraste resorna har tagit oss till Aruba och Jamaica. Två vackra och häftiga resemål. Lagom varma och båda med spännande kultur. Efter Jamaicaresan var dottern på det klara med att det var en jamaican som skulle gå bredvid henne i altargången. Snygga, snälla och coola var de allihopa som vi mötte. De billigaste resorna vi gjort, är de som inneburit tältsemester i Sverige. De semestrarna är häftiga de med och bjuder också på en massa härliga minnen att se tillbaka på. Jamaica var soft och tältsemestern på Öland likaså, fast på ett helt annat sätt. 

Jag älskar allt med att resa. Allt förutom det som har med pengarna att göra. Fasen också att allt måste vara så dyrt.