De är roliga att ha, de där bilarna, men inte när det är dags för service. Just efter att vi gjort stora och onödigt dyra servicen på den senaste bilen, valde vi att byta och köpa ny. Och även om vi tyckte att vi valde en av yttersta kvalitet, gick den nya bilrackaren sönder nu i veckan. Det hade vi inte räknat med. Och för att finansiera fick vi nalla mer än lite på semesterkassan. Ingen spontanweekend i sikte än på ett tag alltså. Och definitivt ingen långsemester till vintern. 

Jag tycker verkligen det är kul med bilar. Både pappa och morfar, mina två manliga förebilder är väldigt förtjusta i bilar och deras bilkärlek har helt klart färgat av sig. Ja, de är bilfantaster bägge två, om än på olika sätt. Morfar valde en med omsorg, ägde den i en evighet och vårdade den med en överrumplande värme. Att vi barn skulle ta av oss skorna när vi skulle kliva in i den alltid skimrande pärlan, var inget vi tyckte var konstigt alls. Så gjorde man i morfars bil. 

Pappa älskar bilar han också, fast på ett annat sätt. Han byter ganska ofta, för att försäkra att han har en fräck och fräsch variant. Märke är ganska viktigt. Så även färg. Hur det låter när man stänger dörren och hur det känns när man trycker på knapparna på instrumentpanelen är också sånt som avgör bilens egentliga kvalité. Och ljudet på motorn och på stereons bas. Jag kör samma test som pappa, när jag provsitter en ny. Stänger dörrarna några gånger. Lyssnar vaket och känner med inlevelse efter på vilket sätt och med vilken tyngd dörren stängs. Inne i cuppén trycker jag på knapparna för att se så att de inte känns plastiga. Och så höjer jag ordentligt volymen på stereon.  

Det finns många fina, men min favvo är BMW. I alla fall som familjebil. Fast inte när de ska in på service. (Å andra sidan är det inte många bilar som är speciellt roliga när det är servicedags.)Den dagen jag får onödigt mycket pengar, ska jag köpa mig en gul eller röd Corvette Stingrey från tidigt 70-tal. Det har varit min drömbil så länge jag kan minnas. Och så kanske jag köper mig en Van. Jag vet inte varför, men jag har alltid varit impad av riktigt mullriga Van Chevrolet. Ja, en van skulle man haft. Som hobby kunde man byggt om den till husbil och upptäckt Europa.