CHIAPUDDING

För ett tag sedan klev chiapudding snabbt upp på listan över hälsosamma frukostar och mellanmål. De små svarta chiafröna sägs vara rika på både protein och diverse vitaminer. De ska även vara en god källa till fiber och det eftersträvansvärda nyttofettet omega3. När man förbereder sin chiapudding kan man variera smakerna i all oändlighet. Nästan i alla fall. Kokos, banan, havre, kanel, kardemumma och pepparkaka är vanliga bassmaker. Kombinerar man puddingen med lite bär, kokta eller färska, blir puddingen dessutom riktigt vacker. (Bilden är lånad och klickbar. Den tar dig till recept och mer info om chiafrön.) 

Chiapuddingen är enkel att röra ihop. Den är rinnig till en början, men ger man den några timmar gör vätskan att fröna blir geleaktiga, vilket gör att vätskan förvandlas till en pudding. Men, trots alla fördelar finns en nackdel, som gör att puddingen inte längre har en given plats på mina menyer. Chiafrön är så otroligt dyrt. Och för att puddingen ska ge mättnad går det åt en hel del frön. Handlar man på Maxi får man betala 35kr för en pytteliten förpackning chiafrön. Och det är inte OK. 


OVERNIGHT OATS

Kvarg har fått ersätta mina chiamellisar. Kvarg är prisvärt och köper man en med naturell smak, kan den med lite uppfinningsrikedom, precis som puddingen, varieras hejvilt i smak och utseende. (Lindahls naturella 0.2 är bäst i test som bas. Högst proteinhalt. Minst fett och kolhydrater och bra pris.) 

Alla gillar inte kvarg och om du är en av dem som tycker kvarg är strävt och trist, så finns en nykomling som kanske kan vara något för dig. Denna nykomling, som sakta sakta men säkert letar sig upp på toppislistan i mitt kök, heter något så fräckt som OverNight Oats. Den är lite som en blandning av kvarg och chiapudding. Principen är den samma som med puddingen; du rör ihop ingredienserna och låter de bereda sig själva i sin burk under natten. 

Basen i en OverNight Oat är någon form av vätska, en smaksättare och havregryn (som namnet lite grann avslöjar.) Jag velat fram och tillbaka när det gäller vad jag egentligen tycker om havregryn. De mättar bra och länge och de är ganska goda. De är enkla att jobba med, de är bra för magen och de är billiga. Men sen är de ju också så rackans rika på kolhydrater. Och kolhydrater försöker jag lite grann att hålla mig ifrån. Att utesluta dem helt är lite för radikalt, men jag försöker välja mina kolhydrater med en medvetenhet. I ett medvetet val tror jag att kolisar från havregryn nog kan räknas som goda, eftersom fördelarna med grynets egenskaper och innehåll är så många. (Om du klickar på bilden så kommer du till en sida som berättar om havregrynets hälsofördelar. Välj själv hur tillförlitlig du tycker källan är.)

Bra tider på dygnet att äta kolhydrater är på morgonen eller förmiddagen, så att de får fungerar som bensin för kroppen under resten av dagen. Eller också kan du äta dem för att ladda inför ett krävande träningspass. 

Man kan ju fråga sig vad fasen skillnaden är på en OverNight och en helt vanlig hederlig havregrynsgröt. Skillnaden är inte så stor, egentligen. Sättet att tillaga och ingredienserna skiljer sig ju lite åt. Jag tycker OverNighten är lite kul, för den är något nytt och lite annorlunda. Smidigt också är att OverNighten går att ta med på burk och kan ätas varsomhelst och närsomhelst. Spar du den till eftermiddagsfikan har du en bra bas att bygga din eftermiddagsträning på. Kolhydrater gör dig ju stark och uthållig. Låt toppingen vara frysta bär, så som funkar som kylklamp, om den ska ligga i väskan ett tag.   

Här är ett grundrecept för OverNight Oats:

- 1dl havregryn     Vanliga, glutenfria eller fiberberikade.

- 1dl vätska            Mandel-, havre- eller kokosmjölk, komjölk, äppeljuice eller annan juice du gillar.

- 0.5 tsk linfrö       Varför linfrö? Läs mer här.

- 0.5dl kvarg         För mer krämighet och mer protein.  

Rör ihop och låt stå över natten eller ett par timmar. (Risken för klumpar är inte alls lika stor som när man gör chiapudding.) 

I min värld räcker receptet för två portioner, så jag delar ovanstående i två burkar som vardera får en topping strax innan det hela ska ätas. Toppingen kan t.ex vara blåbär eller andra bär, äpple o kanel, kokosflingor eller nötter. 

Mosa ner en halv banan i grynblandningen om du vill, för smak och ytterligare textur. Banan ger dock ännu mer kolhydrater. Och om du (som jag) gör en stor laddning OverNight Oats att äta av under veckan, så ha inte i banan. Bananen ändrar smak och färg och blir trist efter någon dag, även när den är blandad i röran.

Jag gillar inte att äta helt kall mat (kylkallt är heller inte så bra för stressade magar), så jag sätter gärna in min en snabbis i micron innan jag slevar den i mig. I de fall en micro finns att tillgå.