När jag kör min kur gör jag det med mål att hitta tillbaka till balans. Balans i magen och balans i kosten. En kur brukar alltid leda till att det är lättare att återgå till ett mer hälsosamt jag, men man kan ska inte tro att en detoxkur är en såndär quickfix, som per automatik gör en hälsosam och smal. Jag går inte ner i vikt av en detox, men jag den gör det lättare för mig att återgå till de rätta vardagsvalen. 

För hälsosam är en livsstil, som inte bara kommer av sig själv. Den som är hälsosam är det för att den dagligen och ständigt väljer att vara det. Man väljer att laga mat med hälsosamma ingredienser. Man väljer att fika kontrollerat och man väljer att hitta tid till att prioritera sin motion och träning. 

Jag mår bäst när jag lever hälsosamt. Både fysiskt och psykiskt är jag som bäst då. Men det gäller att ha en bra balans, en balans man kan hålla och leva efter utan att ha eller va trist. Hälsosam innebär inte att rakt av säga nej till allt som står på ohälsolistan. Det går sällan att helt neka sig att äta det man verkligen gillar. Det finns ingen vits med att lova sig själv att man aldrig mer ska. Bättre då är att äta det där ohälsosamma som man älskar, fast med måtta. Det är bättre att tillåta sig att äta lite grann, för förbud bryter man nästan alltid. Och när man bryter ett förbud känner man sig misslyckad och dålig. Men om man tillåter sig lite, då är man sjysst mot sig själv. Och sjyst mot sig själv är det väldigt viktigt att vara.     

Jag har hittat en ganska bra livsstil, som jag mår bra av. Stressfaktorerna får inte vara för höga, i alla fall inte längre perioder. Maten får inte vara för tung och flottig utan lätt och serverad i små portioner. Träning måste få lov att ta regelbunden tid från veckoschemat. Lever jag så, då mår jag prima. Men även om det är så jag vill ha det, så händer oftast något under jul och nyår. Då samlas man med de man tycker om och kanske inte träffar så ofta. Man umgås och har trevligt kring flottig och söt mat och det slår aldrig fel. Jag rycks alltid med i glädjeyran. Under jul och nyår släpper jag loss. Jag tillåter mig att göra det, som en present till mig själv för att jag fått till det så bra under flertalet av årets övriga dagar. Mer Jansson? Ja, det är jag klart jag ska ta mer Jansson! Släng dit en korv med, när du ändå håller på. Och en rejäl bit ost. En snaps till, tack! Sa du chokladkaka med extra allt?   

Magen pajar alltid och när helgerna är över är jag full med entusiasm att leta upp och ta tag i mitt gamla jag igen. Men att bryta dåliga mönster är inte så jädrans lätt och om det är just det man vill ha hjälp med, tycker jag att en detoxkur kan vara svaret. Efter kuren är det upp till en själv att hålla fast vid det goda.