Läkaren skriver gärna ut tabletter som ska lindra symptomen, men jag tror mer att man måste se på helheten. En tablett som stillar t.ex ett illamående kommer ju inte åt själva problemet. Jag vill ju förstå varför jag t.ex mår illa och komma till rätta med anledningen. Jag är övertygad om att maten kan fungera som värsta grymma medicinen. Likväl som att den kan vara en bov. Man kan äta sig frisk och man kan äta sig sjuk. Jag vill äta mig frisk och då måste jag äta riktigt medvetet. 

Bra kost för sliten tarm
Eftersom jag under våren gått in helt och fullt för min styrketräning har jag legat på ett ovanligt högt proteinintag. Ovanligt högt, i alla fall för mig. Fettprocenten har varit låg, men nu är det dags för omställning. En hel massa nyttigt fett måste till för att ställa iordning balansen i magen. Fett är läskigt tycker jag, för jag är livrädd för att att gå upp i vikt. Men om jag tillsätter nyttiga fetter och utesluter kolhydrater, så mycker jag bara kan, blir det fett som driver kroppen och som används som energikälla. Då samlas det inte på lager i cellerna. Ja, i alla fall enligt vissa. Andra, från andra skolor, håller inte med alls, men jag ger det hela ett försök, för nyttiga fetter är just vad min kropp behöver just nu. Kolhydrater har jag ganska lätt att hålla mig ifrån. Vi med känsliga magar vet att kolhydrater är en stor bov i tarmdramat. Kolhydrater, gluten och stärkelser är inte IBS-magens bästa vän.  

Nyttiga fetter
Varför behövs fetterna då? Vad gör de för nytta egentligen? Och vilka fetter är det som är bra? Jo, nyttiga fetter, som omega3, finns i olivolja, rapsolja, fisk, avokado, kokosolja och smör. Fetterna häri är antiinflammatoriska och de hjälper irritationen i tarmarna att lugna ner sig. Och om det är något som forskare verkara vara överensom, så är det att fetter från dessa livsmedel är dunder för den som vill förbättra sin tarmflora. Så dessa livsmedel får utgöra en viktig byggsten i var och en av min måltider en tid framöver, för att balansera upp tarmen.

Grönsaker?
Så lite kolhydrater som möjligt alltså, men gärna grönsaker. I alla fall vissa. Såhär vid renoveringsfasens första dag väljer jag säkra kort. Jag har inte helt och fullt koll på vilka grönisar jag tål och inte tål, men blomkål, broccoli och spenat brukar funka fint. Spenat ligger för övrigt högt på min topp10-lista. Idag mixar jag spenaten med min avokado och lite kokosmjölk. Jag tillsätter lite salt, citron och peppar för extra smak. 

Varför jag håller spenat så högt? Håll i hatten, för här kommer spenatens innehållsförteckning; massvis av järn, som är så bra för oss kvinnor, kalcium, magnesium, kalium, A-vitamin, C- och E-vitamin, tiamin, riboflavin och folsyra. Vi IBS-are har ofta mineralbrist och just magnesium och kalcium hjälper tarmarna att slappna av. (Extra tillskott av dessa är inte fel, faktiskt.)   

Dagens lunch hamnar inte i någon Michelin Guide, men den gör det den ska. Mättar och närar. För att göra den komplett tillsätter jag en dos matsmältningsenzymer, för att hjälpa tarmarna att bryta ner maten helt.