I slutet av den här sommarledigheten kändes det som att jag mest bara befann mig längst med köksbänken. Antingen roddade jag vid diskhon eller också stod jag vid spisen. Och var jag inte där så var jag vid tvättmaskinen, dammsugaren eller i affären. Inte klädaffären då, utan mataffären. Fast allra mest tyckte jag att jag var i köket. Jag var så trött på all disk där i slutet sista semesterveckan att jag helt förundrades över de som har en större familj än min. Hur gör de med storfamilj för att inte förgås av disktristess? 

Det är väl skönt ändå, att man har varit ledig så länge att man känner sig färdig med det där med att ha semester. Jag är nöjd med semestern. Absolut är jag det. Efter omständigheterna var den tipp topp. Men jag kände mig ändå klar med den och såhär i nära anslutning till tiden av lättja och oplanerade dagar, är det enkelt att se allt positivt som kommer av att faktiskt jobba. Jag tänker att det kan vara bra att göra en lista av det jag uppskattar, så att jag har något att gå tillbaka till och kanske peppas av, gråtrista dagar då jag trånar efter ledighet.

Okej, här kommer den. Listan över sånt som är bra med att jobba (sett i relation till att ha semester):

  • När du jobbar är det givet och självskrivet vad du ska göra fem av veckans sju dagar. Du behöver inte anstränga dig det minsta för att komma på eller komma överens med någon om vad du ska hitta på. Smidigt till tusen.

  • Du håller hjärnan igång. På jobbet möter du utmaningar, stora som små,  som sträcker sig långt utanför inköpslistans, diskbänkens och vardagslogistikens sfär. Du tvingas lösa problem utan för ramarna och ges möjlighet till att utvecklas både socialt och intellektuellt.

  • Ja, på jobbet kan du göra skillnad på ett annat plan än det rent familjära. Du ges möjlighet till att positivt påverka så många fler fler.  

  • När du lyckas med något bra kan du njuta av den goa känslan av att ha åstadkommit något du känner stolthet för. 

  • ... och om du inte lyckas har du något att verkligen på djupet prata om och finna stöd i familjen för när du kommer hem. Oavsett hur det går på jobbet, ger jobbet input till att prata om annat och mer än det gamla vanliga.

  • Jobbet ger också möjlighet till att prata med andra än de "där hemma". Fler att prata med betyder fler och nya infallsvinklar till hur man kan se på saker och ting. lärorikt och utvecklande. 

  • När du jobbar får du får lyxen av att känna fredagskänslan. Den goa känslan av att lägga ytterligare en arbetsvecka bakom dig.

  • Du får också lyxen av att varje dag fullt ut kunna njuta av att slänga av sig de trånga jeansen och blusen för att istället kliva in i de mjuka underbara myskläderna. Ja, fasen va skönt det är. Det är det första jag gör när jag kommer hem, näst efter att jag tagit av mig strumporna. 

  • Två dagar i veckan har du, som är bara dina. Med de dagarna kan du göra precis som du vill. Du äger dom, typ. Du kan fylla de dagarna med vardagsbestyr om du vill, men du kan också gör något spännande och lite mer oväntat. Som att ta en picknick bland prassliga löv. Eller något annat som du tycker känns lyxigt.

Vissa säger att det är så skönt att komma tillbaka till rutiner, men just det är inget som jag känner att jag kan ha med på min lista. Rutiner har man väl ändå på ett sätt, fastän det är semester. Det är andra rutiner bara. Som långa frukostar i stillhet. Och sena kvällar utan krav på att gå till sängs. Just frukostarna och kvällarna måste jag erkänna att jag saknar lite grann.