Helt vanliga och välfriterade färdigköpta chips måste finnas på festbordet. Annars är det ingen riktig fest, säger maken. Men det är inte fel att erbjuda alternativ, för hälsofreak eller för den med klen mage. Rödbetschips och grönkålschips är enkelt att göra. Och gott är det också. De smakar ju inte som vanliga chips, men de är härligt krispiga och salta.

Rödbetschips
6 rödbetor
0,5 dl olivolja
1 tsk salt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 130 grader varmluft. 
2. Skrubba rödbetorna och skär av topparna.
3. Skär rödbetorna i tunna skivor. Du kan använda mandolin, hushållsassistent eller hyveln på ett rivjärn. (Jag föredrar hushållsassitenten, för med den skvätter och klabbar det minst.)
4. Lägg rödbetorna i en stor skål och häll över olivolja och salt. Blanda om och låt dem ligga och dra i ca 20 minuter för att dra ut vätska.
5. Blanda igen och häll av vätskan som blivit.
6. Lägg skivorna på plåtar klädda med bakplåtspapper och baka i 40-60 minuter. Vädra ugnen ett par gånger under tiden för att bli av med ånga som bildas. Ha koll så att du inte bränner chips.
8. När chipsen känns torra så tar du ut dem ur ugnen, och låter dem svalna på lite hushållspapper.

Grönkålschips
300 g grönkål
0.5dl olja (sesamolja, olivolja, kokosolja eller rapsolja)
Salt och eventuellt chiliflakes

1. Skär eller dra bort bladen från stjälken. Spara det som inte är blad och använd i smoothie eller juice.
2. Riv bladen i mindre bitar och lägg dem i en skål. Ringla lite olja över (sesamolja, kokosolja, ) och krama in oljan i bladen.
3. Sprid ut bladen på en plåt. De ska inte ligga på varandra.
4. Ställ in i ugnen. 200 grader i cirka fem minuter. Ha koll efter fyra minuter, så att inte chipsen bränns vid, för då blir de inte goda alls.
5. Krydda med salt och ev. chiliflakes

Ät direkt, eller förvara torrt.