Det är inte ovanligt att ett livsmedel pratas upp av media och hälsofolk, så till den milda grad att det får epitetet super. "Gå ner i vikt av chilli" kan en löpsedel säga. Eller "Bli kvitt dina finnar med vitlök". När det pratas om superbär, superkryddor och supermat, ska man iaktta en viss försiktighet. Livsmedlet är troligtvis inte farligt, och att inta det har säkert inga skadliga följder, men kanske har det inte heller de superkrafter som ryktet säger. Var extra vaksam och skeptiskt, om priset på livsmedlet är högt. Kan det vara så att någon försöker luras?

Man orkar, hinner eller har kanske inte alltid lust att läsa forskning om allt, men om jag hittar något som jag tycker verkar ganska trovärdigt, googlar jag gärna runt. Vad säger gemene folk om livsmedlet? Finns det något som pekar på att superkraftsryktet faktiskt är sant? 

När det gäller ingefära tror jag faktiskt att det är ett livsmedel som är ganska nyttigt trots allt. Dessutom är det billigt och även ganska gott. Det finns studier som visar att ingefära har flera positiva effekter på hälsan. Här är några exempel: 

Förkylning - ingefära verkar kunna motverka förkylning, men den ska intas i förebyggande syftet, för när förkylningen väl fått fäste, har nog ingefära inte mycket verkan. 

Magåkommor - studier visar att ingefära kan hjälpa vid en rad problem, som uppblåst mage, förstoppning och illamående. Roten kan också underlätta läkningen av magsår. 

Diabetes - ingefära verkar kunna bidra till förbättrad insulinkänslighet 

Infektioner och svampinfektioner - där vanliga mediciner inte kan hjälpa, verkar ingefära kunna råda bot både på infektioner på in- och utsidan av kroppen. 

Förbränning - så som många starka kryddor gör ingefära att temperaturen i kroppen ökar en gnutta, vilket bidrar till en ökad nivå av förbränning. Man blir inte smal av ingefära, men roten ökar förbränningen pyttelite. 

Mer fakta om roten hittar du här: livsmedelsinfo