Jag känner för cardio just nu, men har en kondition som inte är riktigt på topp. Trist kombination - att vilja springa, men inte helt orka. Man tror ju att man ska klara löpningen som en dans på rosor, bara för att man en gång sprungit som en gasell. Men det är sant som de säger, att kondition är en färskvara som är lättare att bli av med än att bygga upp. 

Såhär i uppbyggnadsfasen är intervaller nåt som funkar bra för mig. Ett intervallpass kan man ju göra på hejvilt många olika sätt. Passen kan ha olika syften och skiftande intensitet. Dagens avklarade pass är en favvo. Det kräver lite pannben, men är ändå ganska soft. Passet innebär att du varvar en minuts gång med en minuts löpning och genomförs till exempel såhär: 

- Bestäm dig för att det är dags. Är du osäker på om du orkar, så ta på dig dina träningskläder. Med de på är det svårt att slinsa. Träningskläder på ger inspiration, lust och ork. 

- Välj ut och förbered dig mentalt för en runda som du tycker om. Att köra intervaller fram och tillbaka, fram och tillbaka, fram och tillbaka på en utvald kortare sträcka tycker jag är dödstrist, så jag valde fem kilometer lite kuperad grusstig. Tre kilometer funkar bra det med. Eller åtta eller två. Allt är bättre än inget. 

- Gillar du att springa till musik, så ta en låtlista som hjälper benen att pinna på i ganska rask takt. För mig som vill bränna lite kalorier och även få upp flås och fart, gäller det att hålla bra takt både i gången och löpningen. Så jag kör med powerlåtar för att inte tappa fart. En minut är inte så lång tid, så man kan trycka på lite grann i löpningen, tycker jag. För man får ju andas mellan minutrarna.

- För att hålla koll på tiden använder jag appen rTimer, som är en intervalltimer för iOS. Det som är bra med rTimer är att den är superenkel att manövrera. Och den rullar i bakgrunden om du vill lyssna på musik eller annat ljud när du tränar. Tiden för intervallerna kan du sätta precis hur du vill och ljudet som indikerar tiden väljer du själv. Jag har en tuta som ljuder tydligt genom musiken. TUUUT - betyder spring eller också betyder det vila. 

Intervaller is the shit. Just nu i alla fall.  

Här når du rTimer via App Store. 

Happy intervalli