Hur går det för dig, sa min elev och la huvudet på sned. Tja, det går sådär, svarade jag och log lite försynt. Han väntade tålmodigt på att jag skulle starta igång en uppgift. Tyst och nyfiket väntade han, med huvudet vickande från sida till sida. Som en hundvalp. 

Strax fick jag bryta den förväntansfulla tystnaden med dagens bistra sanning; Att jag såg lite konstig ut där jag satt mitt emot, det berodde på att jag satt och försökte tänka, men det hände liksom inget. Jag fick inte till det. Syntax Error och alldeles blankt. Det blir sådär på hösten ibland. I alla fall för mig.

Några få av mina vänner har hösten som sin årstid. De riktigt glittrar då och kan inte få nog av det mysiga höstandet. Filtar, tjocktröjor, tända ljus och mössor ner över ögonbrynen. Jag gillar det jag med. Men hur mycket jag än försöker njuta, talar kroppen om att det här minsann inte är en årstid för oss. Huvudet och själen vill, men kroppen stretar envist emot. Trött, frusen och öm i lederna som en 90-åring. Inte alls mitt bästa jag. 

Jag gör vad jag kan för att råda bot på min hösttrötthet. Ett vanligt inslag i min strävan efter bot, är hemmagjorda juicer. Faktum är att jag sällan är förkyld eller direkt sjuk på hösten och kanske har jag de näringsrika juicerna att tacka för det. Jobb, träning, ett besök i affären och sen hem till centrifugen. Så fick det bli idag. Två varianter av juice fick jag till. Båda med en hygglig balans mellan sött, surt och beskt.

Ingefära och citron eller lime finns med i alla mina juicer, men övriga ingredienser varierar hejvilt. Jag har receptböcker, men kör helst på frihand. Böckerna ger en bra baskunskap kring näringslära. Det är intressant att läsa om vad olika frukt eller grönt gör för kroppen och hur de kan stärka och hjälpa till. Kunskap om det, i kombination med vad jag tycker är gott och vad som säljs prisvärt just nu, är det som avgör hur mina juicer ska bli.    

Dottern är med och hjälper till och skalar, hackar och centrifugerar. Det är något med färgerna som lockar henne. Vi häller upp små smakprov i snapsglas innan juicen buteljeras. Alla i familjen ska smaka, heter det, men maken låter sig sällan luras. Varken av färg eller snapsglas. En gång smakade han, men det tyckte han räckte. Dottern brukar ge utlåtandet "för surt", men hon smakar i alla fall.  

Den här juiceperioden får juicerna ersätta mina mellanmål. Ett glas på förmiddagen och ett glas på eftermiddagen. Tidigare har jag gått och småsmuttat på juicerna lite hela dagen, för syrligheten i dem ger en sån go kick, men det satte min tandläkare snart stopp för. Att juica på det viset gav begynnande hål i tänderna. Man får inte vara för nyttig. Lagom är bäst. 

Jag kommer dela med mig av recept här på bloggen. I kommentarsfältet får du gärna skriva vad du har i din favoritjuice, om du vill. Sharing is caring 🤗