Gör som du vill, det har du alltid gjort. Min pappa sa alltid så. Lite med en suck och en stillsam huvudskakning. Mamma sa detsamma, fast de sa det på olika håll, eftersom de valde att gå skilda vägar när jag var liten plutt. Jag älskade i vilket fall det uttrycket. Det indikerade att jag var självständig. Att jag jag var kapabel till att ta beslut och till att bestämma över mitt liv, alldeles själv och på egen hand. Du gör som du vill. 

Och så minns jag en som en gång, lite för att provocera, sa att det faktiskt inte finns några måsten. Det gick upp för mig då, att så är det ju! Man måste faktiskt ingenting. Jag tycker man ska minnas det, när man kutar på i sitt ekorrhjul; Man gör det man vill. Och man gör som man vill.  

Man har alltid ett val. Och när man ställs inför ett val, som man ju gör egentligen hela tiden eftersom livet är oändligt fullt av val, då väljer man själv hur man vill göra. Man kan välja med hjärtat och man kan välja med hjärnan. Ibland jobbar man luststyrt och ibland är man eftertänksam. Hur man än väljer, så väljer man själv. Och besluten man tar får man vara så god att stå bakom, även om man ibland i efterhand känner att man kanske valde lite fel. Mitt liv - mina val. Ditt liv - dina val. 

Besluten vi tar, de tar vi efter vår fria vilja och de kan vi inte lasta någon annan för. Vi kan inte säga att vi blev tvingade, om inte hot och sånt finns med i bilden, vilket det ju oftast inte gör. Likväl kan vi inte lägga någon direkt värdering i valen som andra människor gör. De väljer som de vill och de har sina anledningar. Du och jag, vi gör som vi vill. Och vi har ju våra anledningar, anledningar som de andra kanske inte alltid förstår sig på. Förhoppningsvis accepterar de oss, trots de knasiga valen vi ibland gör.  

Ibland gör man val baserat på andra människors känslor och behov. De valen måste du också stå bakom och inte lasta den andra för. För det var du som valde. Och du valde utifrån vad du antog var rätt. Om du är osäker på hur dina val kommer påverka andra - prata lite och sätt ord på det ni tänker och känner. Det är bättre än att försöka tro och anta. Gissa och läsa mellan raderna. Nä, det är bättre att man pratar med varandra, för det blir lätt så fel när man går runt och tolka folk sådär.