Gogglar man runt efter info om Milano, får man en bild av att staden mest är till för modemedvetna shopoholics, men bilden som google ger är inte helt rättvis. För den som gillar att handla kläder är staden visserligen ett självklart resmål, för affärer finns det. På längden och på tvären och för alla plånböcker och klädsmaker. Men Milano är så mycket mer än bara shopping. Milano är Italien och därmed mångsidigt och väl värt ett besök.

Eftersom det går att hitta billiga flygbiljetter till staden, har vi varit här ett par gånger, både på våren och på hösten. Våren ger stan mer rättvisa, men har man tur kan även hösten förgylla staden med värme och sol. När det regnar, som det gjorde nu när vi var där sist, kan Milano upplevas som lite grå. Innerstaden är stor. Gata upp och gata ner belamras av höghus. Några med stel och kantig betongfasad och andra med mer snirklig och exotisk arkitektur. För att pigga upp odlar italienarna en hel del grönt på sina balkonger. Inte små blommor och kryddväxter, utan stora träd och buskar, som sträcker sig långt ut på fasaden. Det gör att husen ser trevliga och lite lummiga ut.

Strosa runt en dag
Låt säg att vi utgår från katedralen Duomo. Den är ståtlig och en sevärdhet som är värd att bocka av. Värdens tredje största och lika vacker inuti som utanpå. Kring Duomo förgrenar sig ett antal shoppinggator, med butiker och märken för den som gillar flärd. Att handla här är att ta ett kliv mot personlig konkurs,  men stadsdelen är ändå kul att uppleva. 

Den ovanliga gallerian Vittorio Emanuele II ligger också här. Vittorio Emanuele är världens första galleria och arkitekturen är hänförande. Besök gallerian, sitt ner, njut av en kopp kaffe och sukta eller skaka på huvudet över det oerhört dyra, som säljs i gallerians flådiga butiker. Besök Ferrari Store om du gillar bilar. Simulatorn, som ger en känsla av hur det är att vara Ferrariförare i ett riktigt race, är verkligen något för dig som gillar fart. 

Hämta andan i en park
Centralt beläget finns en rad parker att traska runt i. På våren vimlar det av motionärer och storfamiljer som äter picknick i dem. Ett vanligt inslag är också de stillsamma kulturella, som sitter på en bänk och läser en bok. (Här finns ännu inte en Pokémonjägare så långt ögat kan nå). Familjerna som är på picknick sprider varm italiensk glädje och de kulturella inger lugn. Norr om Duomoområdet hittar du Parco Sempione, som är den största parken i stan. Här finns löparbanor, en liten sjö, karuseller för de minsta, ett stort vackert slott, kaféer och matstånd. Öster om Parco Sempione finns Giardini-parken, som är lite mindre och som därmed inte har samma utbud av aktiviteter. Men du hittar Naturhistoriska museet här. Och en massa grönska, som får dig att glömma att du är mitt i centrum av Italiens näst största stad. Här är tyst, lugnt och skuggigt.  

Strax öster om Gardini-parken (eller Gardini Pubblici Indro Montanelli, som den egentligen heter) finns den stora gatan Corso Buenos Aires. Egentligen skulle du kunna förlägga en hel dag här. Shoppa dyrt eller prisvärt, titta på folk och käka gelato. Här vimlar det av folk från världens alla hörn. Butiker och fik stänger sent, så du behöver inte jäkta. 

Fika på italienska
Ett fik i Italien är ett ställe som i regel erbjuder något för alla. Traditionsenliga ljuvligt fluffiga mackor med skinkor och ost, pizza, nationella bakverk, sallader, vin, annat starkt och allt vad underbart kaffe du kan önska. I närheten av Duomo finns charkuteributiken och cafeet Peck. Oh, my säger jag bara. Ta dig dit! Stället är en fröjd, inte minst för ögat. 

När du har turistat dig trött, shoppat och kanske hämtat andan i en park, rekommenderar jag att du tar dig förbi Duomo igen, för att traska söderut längst med Via Turino. Här kantras gatan av affärer i en mer hygglig prisklass. Trottoarerna är smala och det är lätt att ryckas med i Shop 'til you drop-andan. Något man förundras över, ju längre längst med gatan man kommer, är den imponerande mängden klotter, som täcker husväggarna här. Först tyckte jag att det var förfärligt och lite trist, sen tyckte jag det var ganska charmigt. Det hör liksom staden till.  

Naviglio Grande
Fortsätter du Via Turino, tills den går över i Corso Genua och sedan en bit till, kommer du fram till det härliga området vid floden Naviglio Grande. Här är stämningen riktigt soft. Längst med floden finns restauranger som i klassiskt Milano-manér dukar fram Aperitivo, när eftermiddagen går mot kväll. Aperitivo, som serveras på flertalet restauranger i stan, är en slags after work som är tänkt för de som vill socialisera och ha det gött. För 8 eller 10 euro, kan du käka buffé och dricka en styck valfri drink. Ett tips är att ta en kik på buffén innan du bestämmer dig för att sitta ner. Vissa ställen dukar upp skinkor och allt möjligt gott. Andra har lite torftigare utbud. Det är oftast inte tänkt så, men varje kväll blir det Aperitivo som utgör vår kvällsmat. Det är inga som helst problem att käka sig mätt på det som erbjuds.

För dig som inte gillar att gå, finns cyklar att hyra lite varstans. Men, med tanke på hur italienarna kör bil, vet jag inte om det där med att cykla egentligen är att rekommendera. Taxi kan du också ta, men traffiken är tät och det tar tid för bilarna att ta sig från punkt A till punkt B, så färden blir gärna lite smådyr. Spårvagn och tunnelbana går också och rutterna är utritade på varenda turistkarta. Det är ett smidigt sätt att ta sig runt, men tar du tunnelbana tycker jag att du går miste om halva grejen med att vara i storstan. Man vill ju se allt och inte åka runt under jorden.

Ta tåget till någon omnejd
Att åka tåg i Italien är ett trevligt tidsfördriv. Det finns två tågstationer i Milano. Du dels den lite mindre Porta Genova, som ligger nära Navigli, och dels den stora Stazione Centrale, där flygbussarna även hämtar och släpper av dig. Härifrån går tåg åt alla håll och vid alla tider. Även om du inte ska åka någonstans, tycker jag att du ska ta dit hit bara för att ta dig en titt. Det sägs att stationen är den vackraste stationen i världen. Sådana där påståenden är ju lite subjektiva, men hur som helst är byggnaden oerhört ståtlig. Även här, inne i stationen, erbjuds shopping, restauranger och caféer. 

Det har blivit att vi tar tåget till Comosjön, vilket är en resa på under timmen, de gånger vi hedrar Milano med ett besök. Staden Como, som ligger insprängt bland bergen vid sjöns sydligaste spets, är så bedårande vacker. När du ska köpa tågbiljett är kön till biljettbokningen på stationen lika lång som långsam. För även om italienaren i regel är en ganska hetsig och yvig person, så tar det där med att ge service lite tid. Ett målande exempel att nämna, som ger en bild på varför det tar tid, är att en servitör på ett fik, kom fram med blocket i hand och meddelade att han måste ta rast. För om han inte tar rast så dör han, sa han, som om han var huvudperson i ett Shakespeare drama. Så vår beställning fick vackert vänta. Var sak har sin tid. Är man trött, måste man vila.

Vi har lyckats bra med att boka biljetter via maskin direkt på centralen de gånger vi åkt tåg. Viktigt att minnas är att tågen inte alltid går när de ska och om de är sena ska man inte alls stressa upp sig. Som svensk vill man gärna att rätt ska vara rätt, men italienaren tar hellre det lite chill. Bättre sent än aldrig, tänker dom. Minns också att du måste titta efter en liten stämpelmaskin i närheten av tåget och se till att sticka in din biljett i den, innan du kliver på. På så vis aktiveras din biljett och om du glömmer eller missar, kan du åka på att köpa en ny. Kanske får du rentav böter, för en ostämplad biljett är en ogiltig biljett.

Det finns så mycket mer att berätta, men jag tror jag stoppar där. Åk till Milano. Och packa lätt, för även om du inte gillar att handla, kommer du garanterat fastna i fällan. Skit i att räkna kalorier och förvänta dig inget glutenfritt. Egentligen behöver man inte säga så värst mycket mer.

                                 

Italien - Bra att veta för den som är turist