Vad händer med vädret i världen egentligen? Jag tänker på orkanerna i Karibien. De boende i den västindiska övärlden är visserligen vana vid galna höststormar, men i år har det blåst något helt förfärligt. Hela öar har ödelagts och fullkomligt trasats sönder. Den stora merparten av invånarna i Karibien lever vanligtvis relativt enkelt och de är vana vid att inte ha särskilt mycket. Men nu, när naturens starka krafter härjat två gånger på mycket kort tid, har de nästintill ingenting.

Det går inte att föreställa sig den totala misär som råder när nära och kära är skadade och kanske rentav värre än så. Städer är ödelagda och strömlösa. Ens hus ligger i spillror och alla ens ägodelar är dränkta i vatten. Hur lever man när det är sådär? Mat, vatten, sömn... Rent spontant tänker jag att det går ju inte.

Men så är det där nere nu och det kommer ta lång tid för invånarna att hitta tillbaka till någon slags dräglig vardag. Samhället och infrastrukturen kommer inte vara på fötter på länge. Vi har ju en resa bokad till Puerto Ricos huvudstad San Juan, som ju är hårt drabbad. Det är med kluvna tankar som jag funderar på hur vi ska ställa oss till bokningen vi har. Vi jobbiga turister sliter säkert lite på ön, men inkomsten som turismen ger är ju en ekonomisk källa som är lite grann avgörande för landet. Därför känner jag att vi nog borde hålla fast vid vår plan och faktiskt åka. Samtidigt måste jag skamset erkänna att det hade varit skönt att veta att man kom till något som var någorlunda bekvämt. Man har säkert lyckats få ordning på lite av den oreda som stormarna ställt till, men om ryktet stämmer att landets elförsörjelse kommer att dröja upp till ett halvår... Hur blir vår semester då?

Att avboka går inte. Inte när det är force majeure som ställt till det. Men vi hade kunnat stanna i USA, där vi har en inplanerad mellanlandning. Det lutar att vi gör så, men det känns inte riktigt sjyst mot Puerto Rico.