Det är för härligt alltihop. Här sitter jag och okynnesdrycker bubbel mitt i den rosenröda solnedgången. Jag är en klockren cider- eller drinktjej egentligen, men för att känna mig lite inne och hip, la jag en liten prosecco i veckans plockpåse. Jag valde samma sort som två yppiga blondiner. Det verkade rätt. De verkade veta. Ett bra val var det, kan jag säga såhär i efterhand. Ganska gott och lite festligt sådär. Jag vet inte varför det blir att man man förknippar sommarkvällar med rusig vuxendricka. Kanske är det för att att man är så upprymd och glad. 

Inte för att man är en alkoholist, men några extra besök på systemet blir det allt vid den här årstiden. Om möjligt uppskattar maken det starka ännu mer än jag. När jag känner att jag vill göra honom lite glad, eller om jag av olika anledningar behöver vinna några extra pluspoäng, brukar jag plocka till mig en härlig påse gott och blandat till honom när jag är på besök i den statligt kontrollerade flaskaffären. Jag vet vad han gillar och ett par av hans favoritöl följer alltid med. Peroni, Bellman eller Staropramen. Men utöver dem väljer jag alltid ut några nya överraskningar. Jag har några olika metoder när jag väljer. Ibland följer jag efter män som verkar spännande och plockar på mig samma sorter som de. Ibland går jag på etikett och tar med de hem som ser häftigast, roligast eller snyggast ut. Ibland kör jag på att få till en bra mix av mörkt, ljust och mellan. Han gillar de där blandpåsarna, maken min. Han är lätt att behaga och det måste man ju uppskatta. 

Och dottern, hon är också enkel att göra glad. Eller lätt att lura, beroende på hur man uttrycker det. Skäll och sånt drar ner stämningen så väldigt och hot tycker jag är för löjligt. Så sånt sysslar jag inte så mycket med. Hon är inte så bångstyrig, men när det behövs säger jag ifrån med bestämdhet. Innan var jag lite mesig, men under min tid som matte fick jag chans att öva upp förmåga att säga ifrån med bestämdhet. För hunden vi hade, en stor hårig chefer, han lyssnade bara om man med hela sin person verkligen menade vad man sa. Att kunna vara tydlig är ju bra, så jag tackar honom för förmågan han lät mig öva upp. Det stämmer, det folk säger, att hund är ett bra första steg när man planerar att skaffa barn. 

Nå, i alla fall. Mutor. Är det inte för härligt med mutor! Det funkar på alla, liten som stor. Gubben kan man muta med lite starkt eller något annat av de lite mer kvinnliga knepen. Dottern svarar bra på mutor hon med. Pengar funkar bäst, nu när hon blivit lite stor. Annars går det bra med godis, löften om aktiviteter som hon gillar eller löften om att få vara uppe lite längre än normalt. Är man bara nogrann med att hålla sina löften, går hon med på nästan vad som helst. Med lite mutor dammsuger hon gärna, lukar, städar och gör allt möjligt som man ibland tycker är lite trist. Så mutor är inte fel, om du frågar mig. Det är bättre än mycket annat. 

Nu har solen bytts ut mot en mäktig fullmåne och från grannarna hörs ljudet av fest och prat om livet. Allt är så härligt, nu när sommaren är som bäst. Dottern har gått och lagt sig. Maken sitter med paddan och drömmer om resor, bilar och annat som han tycker är gött. Enda smolket i bägaren är att jag inte har duschat. Jag smakar salt och har rester av tång i min kalufs. Men skål ändå. Skål för sommaren.