Jag fick en ny burk på posten igår. Den innehöll piller som var plastdragerade och hade en piggt orangegul färg. Jag har beställt mig en två månaders förbrukning av curcumin. 

Curcumin är det aktiva ämnet i gurkmeja, det som färgar själva gurkmejan gul. Curcumin räknas som en kraftfull oxidant, som bland annat kan hjälpa kroppen att häva kroniska inflammationer i kroppen. 

Jag går ju runt med en ständigt molande inflammation, som är som mest aggressiv i axelpartiet och i högerfoten. På erkänd läkares ordination har jag blivit opererad och otaliga gånger har man sprutat in kortison för att försöka dämpa. Men vanlig läkarkonst har inte gjort någon skillnad, så sedan en tid har jag försökt häva inflammationen på alternativ väg. Dels har jag anpassat min träning och dels har jag lagt om kosten till att bli mer antiinflammatorisk och läkande. Efter rekommendation av en hokus pokus terapeut har jag också börjat äta hejvillt mycket gurkmeja. Jag känner verkligen att min omläggning har gjort skillnad. Foten är mycket bättre nu och axlarna håller sig i schack. Jag märker skillnaden i vardagenInnan kunde jag oftast inte springa alls utan att inflammationen blossade upp. Nu kan jag springa upp till fem kilometer utan att orsakar större reaktion. Och springa älskar jag ju.  Kiropraktorn har jag inte behövt besöka på länge och kortisonsprutor och diklofenak är ett minne blott. 

Jag har fått i mig min gurkmeja dels via kryddor i kosten och dels via den numer ganska populära drycken guldmjölk. Men nu ska jag alltså testa tablettform i stället. Det känns enklare, även om jag tycker att det vilar en liten sjukdomskänsla över att trycka i sig tabletter.

Här är förresten boken som ger mig inspiration i köket. Den innehåller både fakta och enkla recept.