Hur kan magen ta stryk av stress och hur påvekar det resten av kroppen, när magen inte fungerar som den ska. 

Störst skada av långvarigt stresspåslag tar tunntarmen. Tunntarmen är den största tarmen vi har och om den vecklas ut blir den stor som en tennisplan. Så det är mycket tarm att vara rädd om. Insidan av tunntarmen är klädd med tarmludd, som hjälper till att ta upp näring från det vi stoppar i oss.

Även om du inte är allergisk, kan långvarigt stresspåslag göra tunntarmen överkänslig för gluten och kasein (ett protein som finns i vete och komjölksprodukter). Överkänsligheten gör att gluten och kasein provocerar tarmen till att bli inflammerad och om den blir det säger man att den börjar läcka. Att tunntarmen läcker innebär att den släpper igenom näringsämnen och vad det leder till kan man nästan räkna ut; Du riskerar obehag i form av buksmärta samt brist på vitaminer och mineraler, eftersom näringen från det du äter inte helt kan tas upp. Och om näringsämnen tränger ut genom tarmen, belastar de andra delar av kroppen, som därigenom inte kan jobba efter sin fulla funktion. Levern, huden och muskulaturen är exempel på sådant som kan drabbas av inflammatoriska processer på grund av tarmläckage. I det långa loppet kan detta leda till reumatisk värk, trötthet och ett konstant kortisolpåslag – eftersom binjurarna producerar kortisol för att minska de inflammatoriska processerna 

Konsekvenserna av hårt arbetande binjurar kan kan bli ganska allvarliga, för till slut orkar de inte mer. De mattas ut och produktionen av kortisol avtar. Utan kortisol försämras kroppens möjlighet att bekämpa och förhindra inflammationer avsevärt.

Så en hel och frisk tunntarm är A och O för ett hälsosamt liv. Om du misstänker att din tunntarm läcker, måste du hitta vägar till att laga den. Hitta det som skapar stress och få till en förändring. Och ta tag i din kost. Vad i ditt liv som stressar dig, det är lättast för dig att kartlägga, men läkande kost finns det fakta om. Mer om det skriver jag om i andra inlägg.