Häll en eller två förpackningar passerade eller krossade tomater i en gryta. Jag gillar de små tomatbitarna, så jag jag tar krossade. Jag väljer de som är förpackade i tetra, för oftast har de en lite mildare och mindre syrlig smak. 

Krydda med rikligt med timjan mejram, basilika och paprikapulver. Ha i lite svartpeppar och chili- eller cayennepeppar om du gillar det. Pressa i en vitlöksklyfta eller mosa en med en kniv och ploppa i den i din röra. 

Lite socker eller honung behövs också för att balansera upp smaken. Och salt efter smak och tycke. Jag tar en liten nypa, medan min pappa tar imponerande mycket mer.

Ju längre du låter din tomatsås stå och småputtra, desto godare kommer den att bli. En varning utfärdas för att koka på för hög värme. Med för hög värme, kommer det skvätta tomatsås över halva köket.  

Alltså: 

  • Tomat från tetrapack 
  • Timjan
  • Mejram
  • Basilika
  • Paprikapulver
  • Svartpeppar
  • Chilli- eller cayennepeppar
  • En vitlöksklyfta
  • Socker eller honung
  • Salt
Jättegott, som Mat-Tina hade sagt. 

Funkar att servera blomkål och broccoli, valfri pasta, potatis, en matig sallad eller egentligen vad som helst.