Koh Lipe

Sådant vi snart lär oss, är att badet är som bäst förmiddag och lunch. Sen drar ebben iväg med vattnet och då blir det inte djupare än till knäna, oavsett var på ön du går i. Men överallt är havet sådär varm att det knappast erbjuder svalka och den temperaturen är ju för härlig. Den är men inte bortskämd med hemifrån, så den känns som äkta lyx. 

 

    

  

Vi lär oss också att regeln om att starters kommer in först, eller att alla i ett sällskap ska få mat på samma gång, inte gäller här. Maten kommer lite hipp som happ och det är inte ovanligt att den som får först och sist får äta ensam med publik. Men maten är god. Extra spännande är att pad thai och chicken green curry har olika smak och innehåll från restaurang till restaurang. Så varje beställning bjuder på surprise, men sällan på besvikelse. 

Här finns massor av djur att bekanta sig med, för den som vill. Getingarna är tre gånger så stora som hemma, fjärilarna lika så. Syrsorna är oblyga och mäter samma längd som dotterns fot. Fiskar i alla färger och storlekar kan skymtas redan från land. Sticker du ner ett huvud med cyklop under ytan, kommer de gärna fram och hälsar. Ödlorna är ena kluriga rackare. När du som bäst lagt huvudet på kudden och i din trötthet undrar om det var en ödla du nyss såg kika fram bakom gardinen, så kan du vara säker på att det just faktiskt var det. Du kan alltid ge det ett försök att fånga in den, men var beredd på att den kommer vara både snabbare och slugare än du.

Hundar och katter finns det gott om och ger du dem mat har du en nyfunnen vän för semestern. Vissa har halsband, andra har stämpel i rumpan, men alla går lika fritt och fridfullt runt bland badhanddukar och restaurangbord. Vissa tycker om dom. Andra gör det inte. Till makens förtret tillhör dottern och jag de förstnämnda. Vi matar dem gärna. Till exempel med bacon.  


 

Vädret är nyckfullt och är inte helt att lita på. Ett mönster vi tyckt oss skönja, är att det varannan kväll drar in ett hejdundrandes oväder, lagom tills dess att ett par i sällskapet fått in sin mat. Det börjar med att det från ingenstans blåser upp till storm, sen kommer slagregnet delux och strax därpå kommer första blixten. En timma eller två håller det i sig. Om du beger dig ut på snorkeltur med privathyrd longtail, får du dock vara beredd på att kvällsovädret kan vara tidigarelagt just den dagen och att det därför kan dra in just när du upptas av bästa grönsakksdyket, långt från land, mitt ute i det blå. Om det händer, finns inte mycket annat att göra än att kraftfullt klamra sig fast i ekan och be en stilla bön om att den stackars lilla thailändaren, som står där bak och styr, inte ska blåsa iväg eller förgås av åska och slagregn. När du kommer i land kan du dricksa thailändaren ordentligt, kyssa marken du går på och ge lillan en kram och medalj för att hon höll ut och inte drabbades av panik. 

  

Här är ganska rent, i alla fall just där turisterna är. Ön har ingen sopåtervinning, men en gång i månaden lägger en bautapråm till på Sunset Beach, öns mest turistbebodda strand. Ett par dagar ligger den där och likt flitiga myror fyller lokalinvånarna pråmen med allt vad skit de hittar. De fraktar sitt skräp till fots, på tucktuck eller med hjullastare. Doften kring pråmen är inte så angenäm och om du har otur ligger ditt hotell just ovanför det flytande berget med skräp. Vänta gärna med frukosten tills dess att pråmen kommit ut en bit från land, den där morgonen då longtailarna drar den vidare mot fastland. Ge det en timma, så går doften tillbaka till det normala.

  

Allt är billigare här än vad det är hemma, men inte alls så billigt som det var förr. Inhemsk öl kostar typ 70 baht, en maträtt mellan 80 och 300. Massage kostar kring 400 och solkräm är riktigt, riktigt dyrt. Just nu får du priset i kronor om du delar det thailändska i fyra. Hundra spänn för en timmes massage alltså. Och ca 17 för landets öl. När det är happy jour kostar mojito eller maj taj 25.

      

Sårrengöring kostar bara några kronor och jod och plåster likaså. Köttsår på fingrarna läker ganska fort, även om du badar och har dig. Med liknande sår under fötterna är det värre. Den mjölpudriga sanden gör inte såna sår gott och det finns inget plåster i världen som håller sand och saltvatten borta. Så om du får köttsår under fötterna, får du kanske kolla upp dem när du kommer hem. 

Stämningen på ön är rätt igenom chill. Att tvätta och föna håret är inget du behöver lägga tid på, för ingen här lägger vikt vid sånt där. Ät din kvällsmat i bikini och saltkysst hud om du vill. Who cares!