Gud va tråkig jag har blivit! Hälsa hit och hälsa dit. Jepp, det är hälsa alla over. Jag blir ju lätt nördig när jag hittar nya projekt att gå in i. Ordet halvdant existerar inte i min värld. Så länge det inte gäller dammsugning. När jag dammsuger nöjer jag mig med lite lagom. 

Idag ska jag skriva ner det jag fastnat för, som inte rör kost, när det gälller att fjäska för lymfsystemet. Förutom kostomläggning tänker jag testa några nya rutiner, för att se om jag själv kan göra någon skillnad som hjälper kroppen på traven. 

Under mina senaste promenader har jag lyssnat på poddar med en man vid namn Anders Lönedal. Honom har jag utnämnt till den här veckans guru. Enkelt och lättförståeligt berättar han om lymfsystemets viktiga funktion. Här är tex en bra pod i två delar med Anders. I del ett, som jag länkar till, får vi lära oss om lymfsystemet och i nästföljande del ger han konkreta tips till självhjälp. 

Torrborstning 
När man borstar huden tar man bort gamla hudrester, samtidigt som man stimulerar lymfsystem, lever och njurar. Torrborstning är alltså bra för både in- och utsida. Huden blir len och mjuk och insidan blir dränerad på slagg. Att stimulera lymfsystemet med torrborstning är lämpligt för dig som samlar på dig vätska och som har problem med värk, spänningar och stress. Att torrborsta är avslappnande, så länge du inte väljer att borsta när du lider tidsnöd. En borstningsprocess tar ca 10 minuter och bör följas av en dusch, så att hudresterna sköljs av.   

Det finns lite olika skolor för hur en regelrätt torrborstning ska gå till. Det är inte fel att veta lite om hur lymfsystemet sitter, så att man kan lägga lite extra fokus på de ställen som bäst behöver omvårdnad. I filmen på den här sidan berättar en engelsk doktor om lymfsystemet. Ca 6.30 min in i filmen illustrerar läkarens änglalika hjälpreda tydligt hur torrborstning bäst utförs. Filmen är lite seg och långsam, men det kan vara bra att titta på den för att lära sig hur man ska dra borsten över kroppen för att verkligen göra skillnad för lymfan. Enkla knep att hålla i minnet är att borsta mot hjärtat och att borsta med lätt och försiktigt tryck mot huden. Här är en bild som jag lånat från bionid.se, som visar hur borsten ska dras för att gynna dränering. 

 

En behaglig morgonrutin för ansiktet har jag lärt mig av den här härliga tanten. Precis som hon säger är är hennes enkla och snabba ansiktsbehandling Super Yummy. 

Andning 
Något som ofta glöms bort, enligt Anders som jag nämnde inledningsvis, är är hur vårt sätt att andas påverkar kroppen. Det är lätt att fastna i en toppandning när man stressar runt och skyndar på hela tiden. Om man inte andas ända ner i magen ger man inte lymfsystemets pump, diafragman, den motion den behöver och det leder lätt till störningar i systemet. Så att vara medveten om hur man andas är mer viktigt än vad man kan tro.  Här är några enkla övningar, som inte bara hjälper lymfan, utan också bidrar till allmänt välmående och minskad stress. Övningarna är för den som likt mig känner att man inte riktigt får till det där med att andas ända ner i magen. 

Annat som också ska vara bra för lymfan är lösa och lediga kläder, rikligt med vätska, att hoppa studsmatta, IR-bastu, uppsträckt hållning och att ställa sig upp för att göra tåhävningar och rulla på axlarna eller att liksom pumpa med axlarna ofta, om man har ett stillasittande jobb. 


Dagens tips
Sitter du på en stol just nu och har en stund över, kan du testa den här rogivande andningsövningen:

1. Sitt skönt i en stol. Fokusera på din andning och låt tankarna komma och gå utan att lägga någon vikt vid dem. Hitta lugnet för en stund.

2. Placera höger hand på magen precis under naveln och placera vänster hand mitt på bröstet.

3. Andas långsamt in genom näsan i fem sekunder. Låt ditt andetag fylla magen både framåt, åt sidan och bakåt. Känn hur handen på magen rör sig framåt och utåt. Känn hur andetaget gör så att magen vidgas åt sidorna och att ländryggen rätas ut. 

4. Andas långsamt ut genom näsan i fem till sju sekunder och känn hur magen återgår till ursprungsläget.

5. Upprepa punkt 2 till 4 några gånger.