DRICKA JUICE ELLER ÄTA HELT
Vill du ha i dig allt det positiva som fukt och grönt innehåller, så är det självklart bäst att äta allt som det är. Vill man till exempel åt fiber för mättnad och för tarmstimuli, ska man inte göra juice utan tugga i sig allt sköljt och knappt tillagat. Så är det ju förstås. Att jag väljer att dricka juice istället för att tugga, är för att jag vill ha i mig maxat med godsaker. Det är enklare att mala ner allt i en juicemaskin än att komma ihåg och ta sig tid till att äta allt det där som man får i en juice. 

Jag juicar mest när jag känner att kroppen är sliten, som under höst, vinter och vår. Då blir juicerna ett komplement till övrig kost och ett extra vitamintillskott.


CENTRIFUG, JUICEPRESS, MIXER ELLER STAV
Man kan köra så gott som allt grönt och fruktigt i en mixer och att mixa innebär att bevara allt. Men en mixad juice får en tjock struktur och vissa ingredienser kan göra juicen trådig och trist. En mixad juice måste helt klart späs med vatten. Ibland kanske rentav silas av i en sil. Väljer man att bara köra med mixerstav uppstår begränsningar. Det är meckigt att få allt finfördelat och oftast skvätter det rätt bra när om man väljer att göra jucie med mixerstav. Men det går, om man har tålamod. Att mixa juice, på ena eller andra sättet, innebär fler moment än att köra med en juicepress eller centrifug.  

Om man jämför en råsaftcentrifug med en traditionell juicepress är fördelen med centrifugen att man kan framställa juice eller saft från råvaror som annars är svårt att utvinna vätska ifrån. Juicepressen pressar och river och fungerar inget vidare på lite grövre grönsaker som morot eller rödbeta. Centrifugens jobbar på ett annat sätt än juicepressen. Centrifugen finfördelar det man lägger i. Det finrivna fruktköttet slungas sedan i hög hastighet mot centrifugens sidor, som har små hål, genom vilka saften sipprat ut. Själva slungandet gör att du får ur vätskan ur även den hårdaste och mest envetna grönsak.  

Jag började min juicekarriär med att mixa. Mixern ersattes av en begagnad liten juicepress, som tog juicandet till nya höjder. Min juice peak nådde jag en jul för några år sedan, när jag fick en centrifug av Tomten. Det var kärlek vid första ögonkastet och jag ser massvis av fördelar med att använda en den framför mixer eller juicepress. De tre främsta är att juicen blir slät och lättdrucken, att jag kan köra vad jag vill i den och att centrifugen gör arbetet kladdfritt och enkelt. 

En liten nackdel finns med centrifugen. Det får jag väl erkänna. Själva rengöringsproceduren av är lite pillig, eftersom apapraten består av ganska många delar. Så när man väl är igång och gör juice är det lika bra att köra på ordentligt. Gör stora laddningar och kanske rentav några olika varianter. Juicen håller sig ett par dagar i kylen. Försluter du väl och låter bli att öppna korken och släppa in syre, så ökar du dess hållbarhet ytterligare.


     

Bäst i test-test 2016