Ingenting är omöjligt! Det är jag fast övertygad om. Vill du bli hårdare och starkare, så kan du bli det. Det som krävs är tid, engagemang och tålamod. Med styrketräning kan du utföra mindre mirakel, men att forma och bygga muskler tar tid. Vill du uppnå riktigt fina resultat måste du vara uthållig och låta resultaten komma med tiden. Fast det fina med styrketräning tycker jag är, att resultaten kommer ganska fort. Och när resultaten kommer får man lätt motivation till att fortsätta. Du vinner på att vara medveten om vad du stoppar i dig, om du vill styrketräna för att forma. Du kan nog inte räkna med att bli fast och hård av vitt bröd och friterat, även om du styrketränar jätteduktigt. Men om målet bara är att bli starkare och friskare i ren allmänhet, kommer du långt på två styrkepass och några promenader eller konditionspass i veckan, ganska oavsett vad du stoppar i dig. För bygger muskler gör du faktiskt oavsett vad du äter. 

Jag tycker om att dela in kroppen i olika sektioner när jag styrketränar. Armar och axlar är en sektion. Mage, rygg och rumpa är en. Lår och benen i övrigt är en. Vid varje pass nöter jag en sektion så att den bli riktigt mör. Nästa pass får den sektionen vila, medans det är en annan som används till max. Varje sektion får en omgång ca en gång i veckan. Det räcker för att bygga lite försiktigt.

När man ger sig på en övning som man inte testat förut, är det viktigt att man går ut försiktigt. Börja med låga vikter och ge dig tid att nöta in en bra teknik innan du lägger på tunga vikter. Och när tekniken sitter, då är det viktigt att inte fega för mycket. För om du inte lägger på, kan du inte förvänta dig att bygga. Får du inte träningsvärk efter passet, då vet du att du lagt på för lite.

Jag tränar på gym, så övningarna jag tipsar om i bloggen är sådana som kräver redskap. Men, med lite uppfinningsrikedom går de med all säkerhet att utföra även hemma. Fastnar man för styrketräning tycker jag att man kan unna sig ett set hantlar, två gummiband med olika motstånd och en yogamatta till sitt hemmagym. Och kommer du över en billig 6kilos kettlebell, så köp den! Med hantlar, gummiband och kettlebell kommer man långt. Och med en yogamatta blir övningarna mer behagliga att utföra. En pilatesboll är också ett fiffigt redskap, men den tar så nedrans stor plats när den inte används. 

Om du är på gymmet, så var inte rädd för att ta plats. Gänget vid frivikterna är hyggliga typer och jag tror att de gillar när vi nybörjartjejer kommer där med våra flugvikter. Det får dem säkert att känna sig starka och härligt manliga. Det kan vi väl bjuda dem på! Våga gå loss bland frivikterna och visa att även tjejer kan lyfta skrot.